Freijtag-orgel OOstwold

"Dit Orgel, ’t welk in netheid en sierlykheid boven andere uitmunt (...)."


Albert Henrik de Graaf (1928-2014)

Het orgel van Oostwold werd in de jaren 1987-1989 gerestaureerd door de orgelmaker Albert Hendrik de Graaf uit Leusden. De Graaf werkte in de loop der jaren aan drie verschillende Freijtag (& Snitger)-orgels: Finsterwolde, Oostwold en Bellingwolde. Ook gaf hij waardevol advies bij de restauratie van het Snitger & Freijtag-orgel van Zuidbroek.

 

De Graaf stond bekend om zijn grote vakmanschap en voorliefde voor historische orgels. Kenmerkend was zijn terughoudende benadering tijdens restauraties: "als iets goed klinkt, waarom zou je het dan willen veranderen?" Het is mede aan zijn niet aflatende inzet te danken dat het orgel van Oostwold vandaag de dag zo prachtig klinkt.

 

De Graaf sprak altijd met veel warmte over zijn veel te vroeg gestorven vriend Klaas Bolt, de orgeladviseur die ook betrokken was bij de restauratie in Oostwold.

 

Albert de Graaf overleed op 8 januari 2014. Op de website van Het Orgel is een In Memoriam geplaatst bij het overlijden van De Graaf. Het artikel schetst een prachtig beeld van deze markante en in Oostwold zeer geliefde orgelmaker.